Sir Geoffrey Nice uppger till BBC att Putin är en ”skyldig man” för attacker mot civila mål under kriget och uttryckte sin förvåning över att åklagare och politiker inte ”uttryckte detta mycket mer fritt och öppet”.

Ryssland förnekar att de har begått krigsförbrytelser.

Det var när han intervjuades i radioprogrammet BBC Radio 4 som Sir Geoffrey Nice beskrev Moskvas agerande under invasionen som ”brott mot mänskligheten” – eftersom civila mål attackerades.

Brott mot mänskligheten anses vara bland de allvarligaste brotten enligt de så kallade ”reglerna" för krig, rapporterar BBC.

Dessa lagar förbjuder attacker mot civila – eller mot infrastruktur som är avgörande för civilas överlevnad – och är fastställda i internationella fördrag som Genèvekonventionerna.

Rysslands upprepade attacker mot det ukrainska energinätet under vintern har beskrivits som krigsförbrytelser på grund av effekten på civila. Ryssland insisterar på att de bara träffar militära mål.

Tusentals övergrepp

Moskvas trupper har av det internationella samfundet anklagats för tusentals övergrepp sedan deras fullskaliga invasion av grannlandet i februari förra året.

Generalåklagaren i Kiev säger att mer än 62 000 krigsförbrytelser hittills har registrerats, inklusive dödsfall på mer än 450 barn. BBC har inte kunnat verifiera dessa siffror.

Sir Geoffrey Nice sa att fallet ”inte kunde vara tydligare” mot Putin och att det ”inte fanns några tvivel” om en kommandokedja som leder till mannen i Kreml. Det ”viktigaste” var enligt Nice att åtala den ryske ledaren själv, snarare än lågt rankade soldater, sa han till BBC Radio 4.

Sir Geoffrey Nice var förvånad över att Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag ”fortfarande inte har gjort något uttalande om Putins ansvar för detta brott” och undrade om det fanns någon form av ”politisk fördel” med att inte åtala presidenten.

ICC avvisade alla påståenden om ”påtryckningar eller påverkan” på åklagaren, Karim Khan, för att fördröja alla utredningar.

FN-utredare bekräftar krigsförbrytelser

I september klargjorde den FN-utsedde oberoende människorättsutredaren att krigsförbrytelser verkligen har begåtts i konflikten. Detta framkom i den första rapporten från den oberoende internationella undersökningskommissionen om Ukraina, som inrättades i mars i fjol, på begäran av medlemsstaterna i rådet för mänskliga rättigheter.

FN:s generalförsamling röstade i april för att Ryssland skulle uteslutas från FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Kommissionsordförande Erik Møse sa att utredare besökte 27 städer och samhällen och intervjuade mer än 150 offer och vittnen. De inspekterade också ”förstörda platser, gravar, platser för internering och tortyr”, såväl som rester av vapen.

– Baserat på de bevis som hittills samlats in under kommissionens existens, upptäckte vi efter att ha genomfört undersökningarna i dessa fyra områden som just nämnts, att vi fann att krigsförbrytelser har begåtts i Ukraina, sa han till journalister i Genève.

Slutsatsen var i linje med resultat som redan hade publicerats av FN:s övervakningsuppdrag för mänskliga rättigheter i Ukraina (HRMMU).

Rapporten beskriver det förvånansvärt ”stora antalet avrättningar” i 16 städer och samhällen, där ”vanliga inslag” av brott inkluderade ”synliga tecken på avrättningar på kroppar, såsom händer bundna bakom ryggen, skottskador i huvudet och avskurna halsar”.

Sexuellt våld mot barn

Rapporten, som levererades till rådet för mänskliga rättigheter, dokumenterade också hur explosiva vapen hade använts av de ryska federationens styrkor ”utan att skilja mellan civila och stridande i befolkade områden”.

– Vi drabbades av ett stort antal avrättningar och andra kränkningar av ryska styrkor, och kommissionen fick konsekventa rapporter om tortyr och misshandel.

Fruktansvärda anklagelser om sexuellt våld mot ukrainska samhällen – inklusive barn – visade sig också vara baserade på fakta.

– Kommissionen undersökte fall av sexuellt könsbaserat våld. Den dokumenterade fall där vissa ryska soldater begick sådant brott, säger kommissionär Jasminka Džumhur.

– Vi har hittat två fall av ryska federationssoldaters misshandel av ukrainska soldater, och vi nämnde detta i vårt uttalande. Vi har uppenbarligen funnit ett betydligt större antal fall som motsvarar krigsförbrytelser från Ryska federationens sida, sa kommissionär Pablo de Greiff.

Amnesty bekräftar krigsbrott

I november slog även Amnesty fast att Rysslands olagliga överföring av civila är ett krigsbrott och sannolikt ett brott mot mänskligheten. Människorättsorganisationen konstaterade att ryska styrkor torterade och deporterade civila från Ukraina och att barn separerades från familjer efter tvångsförflyttning, i strid med internationell humanitär rätt.

– Att separera barn från deras familjer och tvinga människor hundratals kilometer från sina hem är ytterligare ett bevis på det svåra lidande som Rysslands invasion har åsamkat Ukrainas civila", sa Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare.

– Sedan starten av deras anfallskrig mot Ukraina, i sig ett internationellt brott, har ryska styrkor urskillningslöst attackerat och olagligt dödat civila, förstört otaliga liv och slitit isär familjer. Ingen har blivit skonad, inte ens barnen, sa hon och ansåg att detta måste utredas som ett brott mot mänskligheten.

I flera fall stoppades barn som utan föräldrar eller andra vårdnadshavare flydde mot ukrainskt territorium. Vid ryska militära checkpoints överfördes de till ryskkontrollerade myndigheter i Donetsk.

Separerade mor och 11-årig son

En 11-årig pojke som skildes från sin mamma berättar för Amnesty International:

– De tog min mamma till ett annat tält. Hon förhördes... De sa till mig att jag skulle tas ifrån min mamma... Jag blev chockad... De sa ingenting om vart min mamma skulle... Jag har inte hört från henne sedan dess.

Amnesty beskriver tvångsöverföringen till Donetsk av 92 patienter i en statlig institution för äldre och personer med funktionshinder i Mariupol. Amnesty dokumenterade flera fall där äldre personer från Ukraina verkade ha placerats på en institution i Ryssland eller i ryskockuperade områden efter att ha flytt från sina hem.

Denna praxis kränker personers rättigheter och gör det svårt för dem att lämna Ryssland eller att återförenas med familjemedlemmar.

Väl i Ryssland sa flera personer att de kände sig pressade att ansöka om ryskt medborgarskap, rapporterar Amnesty.

Processen för att få ryskt medborgarskap har förenklats för barn som påstås vara antingen föräldralösa eller utan föräldravård. Syftet är att underlätta adoptionen av dessa barn i ryska familjer, i strid med internationell lag.

Kritik mot Amnesty

Ryska och ryskkontrollerade styrkor måste omedelbart stoppa sina våldsamma övergrepp mot fångar, sa Agnès Callamard, som uppmanade Åklagarmyndigheten vid Internationella brottmålsdomstolen och andra relevanta myndigheter att utreda ”dessa avskyvärda brott”.

Amnesty fick i augusti förödande kritik för en rapport som kritiserade Ukrainas försvar av landets tätbefolkade områden. Enligt organisationen bröt Ukraina mot krigets lagar ”när de verkar i befolkade områden” i stället för närmare fronten.

Rapporten fick författaren Per Wästberg, som var med och grundade Svenska Amnesty, att lämna människorättsorganisationen. Även Amnestys Ukraina-chef, Oksana Pokaltjuk, avgick i protest mot den kontroversiella rapporten.

– Om du inte bor i ett land som invaderats av ockupanter som sliter sönder det, förstår du förmodligen inte hur det är att fördöma en armé av försvarare, skrev Oksana Pokaltjuk på sociala medier.