I slutet av förra veckan möttes USA:s utrikesminister Blinken sin ryske kollega Sergei Lavrov utanför Stockholm under OSSE:s utrikesministermöte.

Under den formella middagen ”hettade det till ganska rejält” mellan den ryske och den amerikanske utrikesministern, sa utrikesminister Ann Linde till TV4.

Spänningen mellan de båda supermakterna har eskalerat de senaste veckorna, med mobilisering av ryska trupper längs Ukrainas gräns och vitryska flyktingprovokationer mot Polen och Baltikum.

Under Sverigebesöket varnade Antony Blinken Ryssland för ”allvarliga följder” om landet fortsätter att konfrontera Ukraina. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnade i sin tur för ”mardrömsscenariot” militär konfrontation.

I helgen framkom att USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin skulle tala med varandra i tisdags denna vecka, vilket bekräftades från bägge länders håll.

15 000 dödade

Mikael Oscarsson påminner om att 15 000 personer har dödats sedan kriget i Ukraina bröt ut år 2014.

– Även om det har varit lågintensivt på senare tid så har ändå ett tiotal dödats varje månad. Vad exakt det är som Ryssland vill vet vi inte, men det är djupt oroande att Ryssland inte accepterar sina grannländers självständighet.

– De accepterar inte att Ukraina gör ett eget val, utan ser Ukraina som en del av sin intressesfär. Östra Ukraina ses som en del av Ryssland. Det är ett oacceptabelt agerande och en påminnelse för Sverige om vikten av att ha ett starkt och fungerande försvar, betonar han.

Mikael Oscarsson menar att det skärpta säkerhetsläget som varit under en tid kommer att fortsätta under överskådlig tid framöver och berättar även att frågan om Ukraina har varit uppe ett flertal gånger i försvarsutskottet och utrikesutskottet på senare tid.

– Flera samlingar väntar den närmaste tiden. Det här är Europa, aningen längre bort än Bryssel, påpekar Mikael Oscarsson.

175 000 soldater

I helgen beskrev ledande amerikanska tidningar som Washington Post och New York Times hur Ryssland planerar en offensiv mot Ukraina som inkluderar 175 000 soldater i början av nästa år.

Amerikanske underrättelsetjänsten har sett en uppgång i ryska propagandakampanjer via ombud och i medier för att underminera förtroendet för Ukraina och Nato inför en potentiell invasion, sa en regeringstjänsteman till Washington Post.

Tidningen publicerade även satellitfoton, som visar hur ryska trupper samlas på tre platser nära Ukrainas gräns och på Rysslandsockuperade Krim.

Inför förra veckans OSSE-möte utanför Stockholm avslutade Natos utrikesministrar sitt sista möte för i år. Utrikesmötet i förra veckan var förlagt till Riga i Lettland och Nato-mötet i Baltikum – endast 20 mil från den ryska gränsen – präglades av skarpa varningar från USA:s utrikesminister Antony Blinken om att Ryssland har planer på en ”storskalig” attack mot Ukraina i närtid.