Förra veckan skröt Rysslands president Vladimir Putin om att Rysslands nya kärnvapen är ostoppbart och kan ta sig igenom alla moderna missilförsvar. Det handlar om Sarmat-missilen Satan II som den ryska regimen planerar att sätta in i höst.
Missilen är den interkontinentala ballistiska missil som har längst räckvidd i världen och kan bära tio eller fler kärnvapenstridsspetsar. Den har kapacitet att förstöra ett område som är lika stort som Frankrike eller Storbritannien.
Den kan träffa ett mål drygt 1800 mil bort - vilket betyder att den lätt kan träffa mål i USA och Europa, skriver brittiska tidningen Daily Mail.
Putin menade att missilen, som testades framgångsrikt i förra veckan, tvingar västvärlden att ”tänka två gånger”.
Det ryska testet, efter år av förseningar på grund av finansierings- och teknikproblem, markerar maktspråk från Ryssland i en tid då kriget i Ukraina har fått spänningarna med USA och dess allierade att skjuta i höjden till de högsta nivåerna sedan den Kuba-krisen 1962.
Återkommande hot
Dmitry Rogozin, som leder den statliga enheten Roscosmos som ansvarar för landets rymdprogram, sa i en intervju med rysk statlig TV att kärnvapenmissilerna skulle placeras ut i Krasnoyarsk-regionen, cirka 300 mil öster om Moskva.
Rogozin beskrev vapnet som en ”present till Nato och alla som stödjer ukro-nazismen”, en hänvisning till de ihopdiktade ryska propagandapåståendena om att Kiev styrs av nynazister.
En video som publicerades av det ryska försvarsministeriets presstjänst visade uppskjutningen av den nya interkontinentala missilen.
Ryssland höjde beredskapen för sina militära förband med kärnvapenkapacitet redan dagarna efter sin invasion av grannlandet Ukraina meddelade president Vladimir Putin. Han hotade samtidigt dem som tänkte blanda sig i och försökte hota Ryssland att de skulle ”mötas av något som ni aldrig tidigare mött i er historia”.
Befintliga missilförsvarssystem i väst kan inte effektivt skydda mot Sarmat II, som kan utplacera stridsspetsar över stora områden.
Hot ger resultat
Rysslands kärnvapenhot har redan gett resultat. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz varnade för ett kärnvapenkrig i en intervju med Der Spiegel och beskrev hur Tyskland kommer att fortsätta att leverera vapen till Ukraina för att bekämpa den ryska invasionen, men kommer att undvika öppen konflikt med Ryssland som hotar att leda till kärnvapenkrig.
”Vi måste göra allt för att undvika en direkt militär konfrontation mellan Nato och en tungt beväpnad supermakt som Ryssland, en kärnvapenmakt. Jag kommer att göra allt för att undvika en eskalering som kan leda till världskrig” betonade Scholz som förde samtal med den slovenska regeringen om ett avtal där Slovenien skulle skicka militära stridsvagnar och annan utrustning från Sovjettiden till Kiev, och i gengäld erhålla modernare utrustning från tyska företag.
I mitten mars varnade även FN:s generalsekreterare Antonio Guterres för att kriget i Ukraina skulle kunna eskalera till en kärnvapenkonflikt: ”En ytterligare upptrappning av kriget, vare sig det är av misstag eller ett medvetetet beslut, hotar hela mänskligheten. Att höja beredskapen för de ryska kärnvapenstyrkorna är en skrämmande utveckling. Utsikten till kärnvapenkonflikt, som en gång var otänkbar, är nu tillbaka inom möjligheternas område.”
Flera västerländska experter menade att kärnvapenhotet mot USA och dess allierade var ”extremt lågt” och antydde att Putins verkliga motivation var att distrahera sin inhemska publik från Rysslands senaste militära misslyckanden, som förlisningen av Svarta havets flaggskepp Moskva.
Amerikanska tjänstemän noterade att Moskva hade informerat Washington inför onsdagens test, som krävs enligt internationella överenskommelser, och sa att USA hade spårat uppskjutningen.
”Sådana tester är rutinmässiga, och det var inte en överraskning. Det ansågs inte vara ett hot mot USA eller dess allierade,” sa Pentagons talesman John Kirby till CNN.