”Han tjänar sina pengar på arbete för ryska statliga företag”, sa Saskia Esken till Deutschlandfunk radio och tillade att Schröder ”bör” lämna partiet på grund av hans band till Ryssland.

78-åringen är styrelseordförande för det ryska statliga energibolaget Rosneft och har även varit involverad i gasledningsprojekten Nord Stream och Nord Stream 2.

Medan Frankrikes före detta premiärminister Francois Fillon har avgått från två ryska företags styrelser i protest mot Rysslands invasion av Ukraina sitter Schröder kvar, konstaterar Euronews.

Socialdemokraternas lokalavdelning i Schröders hemstad Hannover säger sig hittills ha fått in 14 förfrågningar om att utesluta honom.

Det är en stor intervju med Gerhard Schröder i New York Times som har satt fokus på hur den socialdemokratiske före detta förbundskanslern blev Putins man i Tyskland. Tidningen beskriver hur Schröder, som får en miljon dollar per år av ryskkontrollerade energibolag, har blivit en paria men också en symbol för Tysklands Rysslandspolitik.

Erkänner inga fel

Den 8 september 2005, tio dagar före valet där Schröders socialdemokrater förlorade mot Merkels kristdemokrater, undertecknades Nord Stream 1-kontraktet av representanter för ryska Gazprom, tyska Eon och BASF.

Putin deltog i ceremonin med Schröder.

17 dagar efter att Gerhard Schröder lämnade ämbetet som kansler i Tyskland erbjöd Rysslands president honom att leda aktieägarkommittén för Nord Stream, det ryskkontrollerade företag som ansvarade för att bygga den första gasledningen mellan Ryssland och Tyskland.

Han skulle alltså leda bygget av den pipeline som med Schröders starka politiska stöd hade godkänts under de sista veckorna av hans tid som förbundskansler.

”Jag erkänner inte att det var fel”, säger Schröder när han intervjuas av New York Times på sitt kontor i Hannover och tillägger: ”Det är inte min grej”.

Putins brutala krig i Ukraina har gjort att hela Tyskland omprövar sina förbindelser med Ryssland som – trots år av varningar från USA och östeuropeiska allierade – har gjort Tyskland djupt beroende av rysk gas. Gasberoendet ger Putin tvångsmedel och en hävstång över Europa samtidigt som de fyller Kremls krigskassa, skriver New York Times.

En rad politiker

Den tyska övertygelsen – väl förankrad i hela det politiska spektrat – var att ett Ryssland som var bundet i handel skulle ha för mycket att riskera i en konflikt med Europa, vilket gör Tyskland säkrare samtidigt som landets ekonomi gynnas, konstaterar tidningen. Tyskland var inte ensam om denna utopiska hållning.

Den förre detta finska statsministern, socialdemokraten Paavo Lipponen, anställdes i augusti 2008 som rådgivare åt Nord Stream. Och Antton Rönnholm, som blev partisekreterare för det socialdemokratiska partiet i Finland år 2017, fakturerade två miljoner kronor för konsultuppdrag för det ryska företaget Gazprom åren 2011-2013.

Österrikes förbundskansler, socialdemokraten Christian Kern, blev styrelsemedlem i det ryska järnvägsbolaget RZD år 2019. En annan före detta österrikisk förbundskansler, Wolfgang Schüssel, kristdemokrat, blev engagerad i Lukoil samma år.

Österrikes förre finansminister, Jörg Schelling (ÖVP), fick uppdrag hos det ryska gasföretaget Gazprom år 2018. En annan politiker från Österrike som anslutit sig till den ryska energisektorn är Österrikes tidigare utrikesminister Karin Kneissl, som blivit styrelsemedlem i Rysslands största oljebolag Rosneft, där Gerhard Schröder är välbetald styrelseordförande.

Svenskt stöd

Även Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt investerade i det ryska gasprojektet, men tvingades sälja sina aktier när han blev utrikesminister år 2006. Dan Svanell, som varit presssektreterare för sju olika socialdemokratiska ministrar (som Göran Persson, Anna Lindh, Jan Eliasson och Per Nuder) blev Nordstreams svenske talesperson i mars 2008. Då hade redan hans förre chef, den avgående statsministern Göran Persson, anlitats av JKL Group, dit han kom några månader efter valförlusten år 2006. JKL Group hade då EON – en av Nord Streams ägare – som storkund.

Schröder har blivit det mest framträdande ansiktet för den långa eran av missräkningar, inte bara för att han inte uttrycker någon ånger, utan för att han också har tjänat bra på det och tjänat miljoner samtidigt som han främjat ryska energiintressen, skriver New York Times och citerar Tysklands förre miljöminister Norbert Röttgen (CDU): ”Han utnyttjade ryktet och inflytandet från kanslersämbetet och erbjöd sig själv som en agent för ryska intressen för att bli rik”.

Schröder vägrar att avgå från sina styrelseplatser i ryska energibolag, trots uppmaningar från hela det politiska spektrumet, inte minst från sin socialdemokratiske kollega förbundskansler Olaf Scholz.

Efter Rysslands invasion av Ukraina började, avgick hela personalen vid Schröders parlamentariska kansli i protest, inklusive hans stabschef och talskrivare sedan 20 år. Han lämnade tillbaka sitt hedersmedborgarskap i Hannover innan hans hemstad kunde ta det från honom – vilket senast gjordes, postumt, mot Adolf Hitler. När fotbollsklubben Borussia Dortmund, som Schröder har stöttat sedan han var sex år, krävde ett starkt uttalande om Putin från honom, avbröt Schröder sitt medlemskap.

Försvarar Putin

I intervjun med New York Times säger Schröder att massmorden och de brutala övergreppen på civila i Kievs förort Bucha ”måste utredas” men tillade att han inte trodde att ordern skulle ha kommit från hans nära vän Vladimir Putin.

”Hans försvar av Vladimir Putin mot anklagelsen om krigsförbrytelser är absurt”, sa SDP:s partiledare Saskia Esken i en kommentar till Independent.

Tysklands ryska gasberoende går tillbaka till Berlinmurens fall den 9 november 1989 då Vladimir Putin var KGB-agent i östtyska Dresden. Gasledningen Nord Stream ingår nämligen i en medveten rysk strategi för att göra Europa beroende av rysk gas.

I veckan stängde Nordstream gasexporten till Polen och Bulgarien.

I centrum för denna operation finns förre KGB-officeren Vladimir Putin och Nord Streams nuvarande vd Mathias Warnig – som under Kalla kriget i egenskap av Stasi-officer samarbetade med Putin i östtyska Dresden.

Mathias Warnig gick med i den östtyska underrättelsetjänsten Stasi redan i mitten av 1970-talet. Han byggde snabbt upp ett rykte som en topprekryterare av spioner i Västtyskland. Även Putin, som talade flytande tyska och var stationerad i Dresden, rekryterade agenter i Västtyskland för KGB:s räkning.

Den 8 februari 1988 befordrades löjtnanten Matthias Warnig till kapten, samma dag och under samma Stasi-ceremoni som Vladimir Putin fick en medalj i brons för sina tjänster för DDR:s armé.

De före detta spionrekryterarna Putin och Warnig har under de senaste decennierna lyckats värva en rad toppolitiker i Västeuropa som jobbat för den ryska statens gasprojekt.