President Volodymyr Zelenskyj förnekar all inblandning av Ukraina i höstens explosioner på Nord Streams gasledningar och tror att sådan information kan komma att spridas för att framkalla en avmattning av biståndet till Ukrainas befolkning.

Det uppgav han under en gemensam presskonferens med Finlands premiärminister Sanna Marin i Kiev i fredags förra veckan, rapporterar Ukrinform.

– När det gäller Nord Stream har vi ingenting att göra med det, betonade Zelenskyj.

På frågan varför det skulle vara viktigt att sprida information om den påstådda inblandningen av "pro-ukrainska grupper" menade presidenten att syftet kan vara att bromsa biståndet till Ukraina.

– Jag tycker att det är väldigt farligt att vissa oberoende medier, som jag alltid har haft stor respekt för, tar sådana här steg. Jag tycker att det är fel, det spelar bara Ryska federationen i händerna eller så finns det också vissa företagsgrupper som är intresserade av att kraftfulla sanktioner inte införs, eftersom deras verksamhet lider, och dessa grupper kan inte bara vara på Rysslands territorium, sa Zelenskyj enligt Ukrinform.

Köpta av Ryssland

Volodymyr Zelenskyj betonade att Ukraina för närvarande bekämpar fienden – Ryssland – men tillade att det samtidigt pågår en kamp mot "människor som inte ser annat än pengar", vars affärer lider på grund av den minskade handeln med Ryssland.

Ukrainas statschef sa också att det finns länder som tillåter Ryska federationen att kringgå sanktioner.

– Å ena sidan stödjer de Ukraina, vår suveränitet, de överför till och med något till Ukraina, ja, du vet, de hjälpte till villkorligt, som de säger. Och å andra sidan kringgår de sanktioner, där de tjänar tiotals miljarder dollar och har ökat handeln med Ryska federationen jämfört med perioden innan kriget, konstaterade presidenten.

Enligt honom gäller det många stater, även de som är med i EU eller är medlemmar i Nato.

– Jag skulle vilja uppmärksamma detta och analysera för vem sådan desinformation är nödvändig. Ukraina gjorde definitivt inte detta. Och det här är det viktigaste. Och vem kom på vad som, som de sa, det finns vissa skyltar, och kanske till och med under med någon sorts flagga, det ser roligt ut, om jag ska vara ärlig. Vi är intresserade av att vapen levereras, att sanktioner införs och av vår seger, betonade Zelenskyj.

Tre av fyra sprängdes

Det var natten till den 26 september 2022 som tre av de fyra gasledningarna av Nord Stream 1 och 2 på Östersjöns botten förstördes av explosioner. Sabotagen skedde i de ekonomiska zonerna i Danmark och Sverige.

Tyska utredare uppger nu att de har identifierat båten från vilken Nord Stream-attackerna utfördes. Ett företag som ägdes av ukrainare, ägde båten som användes.

De tyska medierna ARD, SWR och ZEIT har till stor del rekonstruerat hur och när sprängattacken förbereddes. De uppger att utredarna ännu inte har hittat några bevis för vem som beordrade förstörelsen. De har dock identifierat båten som påstås ha använts för den hemliga operationen: en yacht som hyrs av ett företag baserat i Polen, som ägs av två ukrainare.

Den hemliga operationen ska enligt de tyska medierna ha utförts av fem män och en kvinna: en kapten, två dykare, två dykassistenter och en läkare.

De ska ha transporterat sprängämnena till brottsplatserna och placerat dem där. Gärningsmännens nationalitet är oklar, de använde förfalskade pass för att hyra båten. Enligt utredningen avseglade båten från Rostock den 6 september 2022. Utrustningen hade då fraktats till hamnen i en lastbil. Utredarna hittade spår av sprängämnen ombord på båten. En västerländsk underrättelsetjänst skulle ha skickat ett tips strax efter explosionen om att ett ukrainskt kommando var ansvarigt för dådet.

Anger flera källor

De tyska medierna anger källor i flera länder och konstaterar att säkerhetsorgan i Tyskland, Danmark, Sverige, Nederländerna och USA var inblandade i utredningen. Även om spår leder till Ukraina är det inte uteslutet att det också kan vara en falsk flagg-operation som medvetet har lagts ut för att peka på Ukraina som boven.

Även Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kritiserar västerländska mediers nya version av Nord Stream-händelsen som ”osammanhängande babbel”.

Den ryske utrikesministern kalllade också bevakningen av händelsen i västerländska medier för oseriös och nämnde som exempel deras information om upprättandet av en "ukrainsk anslutning".

Lavrov menade att den tyska pressen ”inte ville prata om Ukrainas inblandning, eftersom det kunde förstöra de tysk-ukrainska relationerna”, rapporterar nyhetsbyrån Tass.

– Ja, nu skryter Scholz (Tysklands förbundskansler, red anm.): "Vi överlevde vintern, Rysslands plan fungerade inte.” Vi hade inga planer. De hade planer – att överge rysk gas. De överlevde vintern, men hur mycket kostade det regeringen och skattebetalarna? De är inte särskilt ivriga att berätta, sa Lavrov.

Ryssland anklagar USA

Rysslands försvarsministerium hävdade i slutet av oktober att den brittiska flottans personal låg bakom attackerna mot Nord Streamledningarna, ett påstående som den brittiska regeringen sa var falskt och utformat för att distrahera från Moskvas militära misslyckanden i Ukraina.

Ryssland gav inga bevis för sitt påstående att en ledande NATO-medlem hade saboterat kritisk rysk infrastruktur mitt i den värsta krisen i relationerna mellan väst och Ryssland sedan det kalla krigets frostigaste dagar, rapporterade Reuters.

Ryssland anklagade senare USA för att ligga bakom explosionerna som skadade Nord Streams gasledningar och varnade för ett svar från Moskva, efter att en amerikansk undersökande journalist publicerat en artikel som hävdade att Bidenadministrationen hade attackerat gasledningarna.

– Vårt antagande var att USA och flera NATO-allierade var inblandade i detta vidriga brott, sa vice utrikesminister Sergej Ryabkov till reportrar i Moskva på torsdagen och sa att rapporten från Seymour Hersh inte var en överraskning för Ryssland. Ryabkov hotade om ospecificerade "konsekvenser" för Washington, rapporterade den statliga nyhetstjänsten RIA Novosti.

Orubbligt stöd

Under sitt möte med Ukrainas president betonade Finlands premiärminister Sanna Marin Europeiska unionens orubbliga stöd för Ukrainas självständighet, suveränitet och territoriella integritet inom dess internationellt erkända gränser, samt att fullt ut stödja Ukrainas inneboende rätt till självförsvar och att välja sina egna säkerhetsarrangemang.

Presidenten och premiärministern fördömde gemensamt ”i starkast möjliga ordalag” Ryska federationens oprovocerade och olagliga aggression mot Ukraina och dess illegala försök att annektera Ukrainas territorier i strid med FN:s stadga, skriver hemsidan för Ukrainas president.

Under mötet påminde både Ukraina och Finland om FN:s råd för mänskliga rättigheters starka budskap som uppmanar till ett slut på kränkningar och stödjer full ansvarsskyldighet för de ansvariga.

Finland kommer att fortsätta sitt stöd för Ukrainas väg mot medlemskap i Europeiska unionen och kommer att stödja Ukrainas ansträngningar för att uppfylla de nödvändiga kriterierna.

Både Ukraina och Finland fördömde Rysslands kärnvapenretorik och påminde om att användning eller hot om användning av kärnvapen är otillåten. Båda understryker fullt stöd för Internationella atomenergiorganets arbete för att bistå Ukraina med att garantera kärnsäkerhet och säkerhet.