Också julkrubban monterades ner i de hem där det fanns en julkrubba med Jesusbarnet, Josef och Maria, herdar, vise män, några får och kameler. Jesusbarnet lades i en liten ask med bomull och förvarades tillsammans med krubban. Också han redo att plockas fram på nytt.

För dom allra flesta är julen en högtid som förknippas med traditioner, känslor och förväntningar. Julen förknippas med kärlek, glädje, gemenskap, gåvor och god mat. Men för andra handlar det mest om att hitta möjligheten att kunna köpa någon liten julklapp till barn och barnbarn och att överleva julen.

I år är det något som gör att julen inte känns som vanligt, ja rentav annorlunda. Det är något som lagt sordin på julen, något som egentligen inte har rätten till den.

I år riskerar julen att bli annorlunda för många fler än på mycket länge. Den ekonomiska situationen är extra ansträngd för många. Vi nås av ständiga rapporter om nya prisnivåer på el och om högre matpriser. Inflation skenar, samtidigt som Riksbanken höjer räntorna och situationen stramas åt, inte minst för många barnfamiljer som redan har ett ansträngt läge. Utrymmet för julklappar, julmat och fest har minskat drastiskt för många.

Fattigdomen ökar i vårt land. I landet som betraktats som ett av världens rikaste och mest välmående länder med god ekonomi. Landet där värderingar som tolerans, social trygghet, respekt, medmänsklighet och värme har stått högt i kurs. Här ringlar nu köerna långa utanför olika hjälporganisationers dörrar, av människor som behöver få hjälp med sitt dagliga bröd. Loppis- och Second Hand-butikerna är snart de enda butikerna i landet som slår nya försäljningsrekord. Ensamhet och isolering i vårt fina Sverige ökar ständigt. Människor bor dörr i dörr med varandra, men de ses aldrig över en kopp kaffe för ett varmt och enkelt samtal.

Ändå värre är det för dem som har flytt från krig. Många familjer är splittrade och lever skilda från varandra när männen är kvar vid fronten för att försvara hemlandet. Vi får dagliga rapporter från Ukraina om nya bombningar som slår ut infrastrukturen, energiförsörjningen och människor tvingas leva utan värme, vatten och energi.

Men det finns hopp. Många är de organisationer som öppnar sina dörrar för ensamma, isolerade och behövande. De har förstått att den nya hårdvalutan är gemenskap, kärlek, värme och omsorg. De öppnar sina dörrar för gemenskap, de delar med sig till de som hungrar, de klär dom som fryser och sträcker ut sina armar i en varm och öppen kram.

Julen är hoppets högtid. Julen berättar om Jesus, Guds son, som föddes i ringhet i ett stall, lindades och lades i en krubba. Jesusbarnet som uppvaktades av herdarna och de vise männen från Österns land. Änglarna som förkunnade för herdarna: ”Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren.”

Jesusbarnet är mycket mer än en liten gestalt som förvarats i en ask från förra julen för att tas fram i år igen. Julens verkliga orsak och budskap är Jesusbarnet som föddes, växte upp och blev världens frälsare. Julen är hoppets budskap om att en frälsare har blivit född åt oss och han är Messias, Herren.