Ett flertal personer som träffade den 14-åriga flickan i anslutning till händelsen beskenrev henne som uppriven, ledsen och skärrad. Efter dna-träffar – 12 år senare – kunde tre män gripas misstänkta för brottet och de ställdes i veckan inför rätta i Malmö tingsrätt.
Enligt åklagaren skulle brottet anses ”särskilt hänsynslöst” eftersom övergreppen begåtts under våld och tvång, samt att gärningsmännen var flera och flickan var både ung och berusad. De misstänkta våldtäkterna skulle ha begåtts på flera platser, däribland ett buskage och en brygga, skriver Aftonbldet.
Trots flickans uppenbara utsatthet och trots att tingsrätten kom fram till att männen har genomfört samlag och andra sexuella handlingar med 14-åringen friades de tre männen i tisdagens tingsrättsförhandling med hänvisning till att 14-åringen såg lite äldre ut än hon var och då rätten menade att det inte är bevisat att övergreppen genomfördes med våld eller att flickan var så berusad att hon enligt dåvarande lag befann sig i ett hjälplöst tillstånd.
Domen är en i raden av våldtäktsmål där domare och nämndemän i rättssalen förfaller till komplicerade och ursäktande resonemang om teknikaliteter, åldersgränser och ovanligt tidig pubertetsutveckling.
Högsta domstolen beviljade för några veckor sedan prövningstillstånd i ett uppmärksammat mål som riksåklagaren överklagade där en man friades för våldtäkt mot barn av en 10-årig flicka för att domstolens nämndemän tyckte det var oklart vad flickan menade när hon beskrev övergreppet.
Barns berättelser om övergrepp kommer alltså i bakgrunden och möts med skepsis i svenska domstolar. Det som händer i rättssalen blir därmed ytterligare ett övergrepp på den som redan blivit utsatt för sexualbrott av vuxenvärlden.
Inblicks seminarium på Elidas däck under Almedalsveckan om de nedtystade barnövergreppen i Sverige belyste frågan som politiker och medier sällan vill prata om; nämligen att en av fyra (!) 18-åringar i Sverige har utsatts för sexuella övergrepp. Att höra höjdhopparen Patrik Sjöberg, riksdagsledamoten Marlene Kopparklint och barnrättsaktivisten Sara Nilsson – som alla tre utsattes för övergrepp som barn – berätta om barns utsatthet gjorde ett mycket starkt intryck.
Det är tystnaden i mediebevakningen och frånvaron av den politiska debatten som gör att våra svenska domstolar blir så vilsna och ambivalenta inför dessa övergrepp. När svenska medier rapporterar och debatterar om Dumpen, hemsidan som avslöjar förövare, är det nästan alltid förövarens perspektiv som debatteras i medierna. Det är som att alla de barn – som på grund av övergreppen har fått sin framtid förstörd, hamnat i droger och kanske till och med inte orkar leva – inte existerar.
Nu är det hög tid att visa barnen respekt och ge dem beskydd, och samtidigt sluta skydda förövarna.