En dag i vintras dök den upp efter en tids frånvaro. Men vid närmare titt var det likt Puff och Puff, två stycken yrväder. Vår ”Eckis” hade funnit en vän, så roligt.

Men istället för att samsas jagade den ene den andre i full fart upp och ner i trädet. Det såg ut som två svansar som dansade runt stammen. Det pågick dag efter dag, från träd till träd och ut i häcken och sedan tillbaka. I stället för att lägga krut på att hitta och samla mat och hålla sig varma i kylan gick energin åt till att försöka mota bort den andre från reviret.

Några dagar senare strök katten förbi ute vid ladan och nu är båda ekorrarna borta. I stället för att fira jul tillsammans som Piff och Puff gick de kanske ett tråkigt öde till mötes. Eller så bestämde sig båda två för att flytta från vårt område.

Så kan det se ut i våra familjer och även på arbetsplatser. Det saknas en gemensam vision och tiden går åt till att vara osams och bråka om småsaker. Var och en ser till sitt eget och sin egen lilla värld. Fel fokus gör att målet missas och att företagen får sämre resultat än vad som skulle vara möjligt. Skulle vi istället gå samman och göra saker tillsammans skulle vi må bättre och få bättre resultat. En slår 1000, men två slår 10 000 är ett känt ordspråk.

I Disneyfilmen lyckades Piff och Puff strida mot Långben och överleva. Till slut förbarmade sig både hunden och Musse Pigg över de två filurerna. Låt oss detta år satsa på samarbete för att nå resultat och lägga bort det egoistiska om att detta är mitt och det är ditt. Lägg också bort attityden: ”Jag är bättre än vad du är och kan och vet bäst.” En sådan attityd kommer oftast utifrån förkastelse eller stress, men i en trygg familj eller på en trygg arbetsplats behövs den inte. Var samtidigt ödmjuk och lyssna på dem som gått före. Ingvar Kamprad anställde medarbetare som var duktigare än honom. Han såg fördelen med att låta andra utvecklas även om de slog honom på fingrarna kunskapsmässigt. Finns det något mer motivationsdödande än att få höra: ”Det har jag redan gjort och det fungerade inte.” Det är bättre att säga: ”Det har jag redan gjort och det misslyckades, men du kan försöka. Det kanske fungerar när du gör det.”

Försök också stressa ner. I boken ”Den hänsynslösa elimineringen av stress” sammanfattas vad stress leder till och hur den går att undvika. Ett budskap är att stressade människor är otrevliga och det kan vi väl alla känna igen oss i. Vi säger inte de vänligaste sakerna till våra medmänniskor när vi är under press och stress. Eller har du allt tålamod i världen när du ska ta dina barn till dagis en stressig onsdagsmorgon? Låter det: ”Jaha lille vän du vill leka en stund till. Ja, men det går ju bra” eller ”Kom nu! Jag har ett viktigt möte med chefen på jobbet. Vi måste åka.”

Enligt en studie lägger människor hellre till saker för att lösa ett problem än drar ifrån. Det visade ett forskningsprojekt där personer skulle lösa ett problem när de byggde med lego. Den enklaste lösningen var att ta bort några bitar, men forskarna såg att personerna hellre tog nya bitar och byggde på för att lösa utmaningen. Nu är livet inte lego, men studien applicerade beteendet på vardagliga problem, som stress. Ett vanligt beteende är att en stressad människa lägger till ett avslappningspass på gymmet för att komma till rätta med det dåliga måendet. Eller köper en hund eller börjar på en annan ny aktivitet. Det bästa kanske hade varit att bara gå hem och ta det lugnt, eller ta en paus från kursen i fotografering eller matlagning. Ta en stund och fundera på vad du behöver dra ifrån ditt liv för att det ska fungera bättre och du skulle vara mindre stressad. Kanske det finns en väg ut ur ekorrhjulet?