Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Åke upplevde en brottningskamp

Petter Allgulin | 05 dec , 2019
Åke Johanssons pappa dog när Åke bara var tre år gammal. Ett par år senare drabbades mamman av en hjärnblödning. Innan ambulansen kom böjde Åkes morfar knä och bad för mamman där hon låg i sängen. – Det gjorde ett oerhört starkt intryck på mig, berättar Åke Johansson för Inblick.
Ake_upplevde_en_brottningskamp
Långt senare, när mamma låg på sin dödsbädd berättade hon vad hon hade upplevt i samband med hjärnblödningen. Hon upplevde hur hon lämnade sin kropp och såg hur läkarna stod runt henne och jobbade. Hon steg upp mot himlen och mötte Guds kärleksfulla ljus och mötte Jesus som sa ”Din tid är inte kommen än, du ska få komma tillbaka till jorden”. 
– Det var fantastiskt att höra, men jag undrade varför hon inte hade sagt det tidigare.
Åkes mamma var troende och med i Helgelseförbundet. Morföräldrarna var kinamissionärer, så det var många som bad för Åke under uppväxten. Men när han var i tioårsåldern slutade han att följa med till kyrkan. Under tonåren blev det mycket bus, olovlig moped-åkning, och andra farliga upptåg. Han hamnade i sällskap som inte var bra med alkohol och sniffning. En allvarlig mopedolycka kunde ha avslutat hans liv som 15-åring, men han klarade sig.
– Det är Guds stora gränslösa nåd att jag lever, faktiskt. Jag har varit nära att drunkna och även fler gånger varit i dödens grepp, säger Åke.

En brottningskamp 

När Åke var 18 år hade en av hans kompisar skadat sina knän och skulle till ett möte i Pingstkyrkan där det skulle bedjas för sjuka. Han frågade om Åke ville hänga med och det gjorde han, trots att han aldrig hade varit där. 
– Jag blev förvånad för det var fullt av folk, säkert 1500 människor.
Det var möteskampanj med helandeevangelisten Rolf Karlsson. Åke tog till sig budskapet samtidigt som det uppstod en brottningskamp på insidan och hjärtat började slå. Han fick tankar om att det här med tron på Jesus kunde han skjuta upp tills han blev gammal, nu var han ju ung. Alla misstag spelades upp inom honom som en film och en inre röst sa att han inte kunde bli kristen för allt dåligt som han gjort. 
Men evangelisten Rolf gjorde en inbjudan att komma fram till de som ville ta emot Jesus.
– Det här är ju mitt tillfälle, tänkte Åke.
En kvinna kom fram och hälsade på honom och uppmuntrade honom att bli kristen och gå fram på inbjudan, vilket han också gjorde.
Det blev direkt en stor förändring i Åkes liv.
– Denna frid som kom in i mitt hjärta.
Han hade plågats av mardrömmar varje natt, sovit dåligt och vaknat svettig. Mardrömmarna försvann omedelbart. Allting gick som på räls in i gemenskap med Gud och nya kristna vänner. Åke döpte sig och var med mycket i den kristna gemenskapen, han kom med i kören i kyrkan, var med ute på stan på evangelisation och med i kyrkans barnarbete.
Utan att han sagt något så undrade de på Åkes jobb på Linköpings ljuskopiering vad som hade hänt och varför han blivit så glad. Han fick då berätta att han kommit till tro på Jesus och lämnat sitt liv till honom och det var fantastiskt.

Profetisk hälsning

Ganska snart kände han inom sig, där han gick på ljuskopieringen, att han skulle ut och vinna människor för Herren. Om och om igen hörde han som en röst som sa detta. Han började känna att han nog skulle bli evangelist.
Det var dags för möte i Pingst Linköping med Wasti Feldt Johansson och Åke satt längst uppe på läktaren.
– Jag kommer ihåg än idag predikan hon hade om när Jesus rider in i Jerusalem.
Mot slutet fick hon en profetisk hälsning ”Du finns med på det här mötet, som har fått en speciell kallelse från Gud, att tjäna honom, och du sitter på läktaren.” Åkes hjärta brann och han kände att det var till honom och han sträckte sina händer mot himlen, som en bekräftelse på kallelsen. Då hörde han en änglakör som började sjunga bakom sig.
– Jag vände mig om och tittade, vad är detta? Jag blev så gripen, det var otroligt, käre gode Gud, säger Åke och börjar gråta vid minnet. 
Han berättar att han hörde änglarna, men inte såg dem. Det var en tydlig bekräftelse på en kallelse som han sa ja till.

Väckelse i Blekinge

Det blev snart bibelskola på Kaggeholms folkhögskola och sedan evangelistkurs i Filadelfia Stockholm. Efter det fick han tjänst i Flymens församling, utanför Karlskrona i Blekinge. Det var en underbar tid som satte sin prägel på Åkes liv och tjänst. Han hade ett nära samarbete med Elsa i Hagatorpet, en äldre evangelist som var eld och lågor, hon var en stark bedjare, mycket aktiv och frimodig. ”Kör hon för mycket med dig så får du säga ifrån”, sa pastorn när Åke kom dit.
En kväll på våren när fyra församlingar i bygden hade gemensam bön skedde det ett under.
– Ett eldklot gick fram över hela bygden, många människor såg det. I lokaltidningen Sydöstran nästa dag stod det ”Ufo över Flymen” på första sidan, berättar Åke.
Efter den händelsen kom en väckelsetid över bygden med tältmöten i tio veckor och många som kom till tro på Jesus och döptes. De åkte runt mycket och hälsade på folk i stugorna överallt och fick be med dem.
– Be och gå ut, det är det som gäller. Vi måste möta människorna.
Det fanns en spåkvinna som hade mycket besökare som ville bli spådda. Spådamen blev frälst och ledde sedan sina besökare till Jesus istället. Elsa hade bett mycket för henne och samtalat med henne.
En annan kvinna blev alltid arg när Åke ringde på hennes dörr för att sälja kristna tidningar, även hon omvände sig. 
Åke kände sedan att det var dags att sluta i Blekinge, och när han satt i bilen på väg hem så hörde han ”Oskarshamn" inom sig flera gånger. Han hade aldrig varit där och kände inte till staden. Bara några veckor senare damp det ner ett brev med en kallelse som evangelist till Oskarshamn.

Räddad från krock

Vid ett tillfälle när Åke var på väg i bilen till en vän, på små krokiga grusvägar hörde han tydligt den helige Ande säga innan ett backkrön: ”Åke, sakta in och håll till höger så mycket du kan”. 
Åke gjorde så, och plötsligt kom en bil i full fart mitt på vägen så gruset flög. 
– Hade jag inte svängt till höger så hade det smällt ordentligt!
En gång på Nyhemsveckan var det en stor insamling som skulle gå till inköp av tv-bussar. Åke frågade Gud hur mycket han skulle ge och fick som svar ett belopp som var lika mycket som hans månadslön. När inbetalningskortet kom så verkade det omöjligt så Åke böjde knä och bad:
– Jesus, du ser precis hur jag har det ekonomiskt, och det var du som gav mig summan, tack att du hjälper mig med detta.
Veckan efter så var det bönemöte hemma hos ett äldre par. Mannen i huset gav honom ett kuvert och sa ”Åke, Gud har sagt till mig att du ska ha det här, varsågod!”. När Åke öppnade kuvertet hemma så innehöll det den exakta summan som Åke skulle ge till insamlingen.
Åke fick sedan sin första tjänst som förståndare, det var i Lammhult Filadelfia. Där träffade han sin fru Kerstin, som alltid stått vid hans sida i livet och tjänsten. De fick en dotter, Anna-Sara.
Åke har varit god man för flera killar från Afghanistan. När han ringde och sökte pappan till en av dem så fick han veta att han var inlagd på sjukhus. Åke tog sig dit för att hälsa på och pappan låg helt utslagen sedan flera dagar. Åke tvekade på vad han skulle göra i situationen, men han sa lite försiktigt:
– Jag är kristen, och vi brukar be för människor när de är sjuka. Vill du att jag ska be för dig?
Mannen orkade inte prata men han nickade, så Åke fick be. Det var en helig stund med Guds närvaro och hustrun grät. Efter några minuter så vaknade mannen till, reste sig upp och började prata. Efteråt berättade han för Åke ”Vilken frid, jag har aldrig känt något sådant, det var fantastiskt.” Åke har nu skaffat en bibel på mannens hemspråk som han ska överlämna nästa gång de ses.
PETTER ALLGULIN
 
eBlick
Under_cover-polis_farharde_Skandiamannen
mar 19, 2020
Efter att chefsåklagaren Krister Peterssons nyligen lovade att Palmemordet ska vara löst före halvårsskiftet, har blickarna riktats mot Stig Engström, känd som Skandiamannen. Ali Lindholm, senare kontroversiell chef för länskriminalens hårt kritiserade informatörsverksamhet, förhörde Stig Engström redan dagen efter mordet.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.
eBlick
mar 05, 2020
Maj-Gull Lidén bor tillsammans med sin make Kenneth i centralorten Vilhelmina. Hon reagerar mycket starkt på de nedskärningar i den kommunala välfärden som kommunledningen planerar att genomföra. – De har misskött ekonomin, säger hon till Inblick.
eBlick
feb 27, 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
eBlick
feb 27, 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
eBlick
feb 27, 2020
Den omdebatterade utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”, på Norrköpings stadsmuseum, har lockat stora skaror besökare. Förra lördagen slogs nytt besöksrekord. Utställningen, som belyser nazismens historia i Norrköping från 1930-talet och framåt, har utsatts för hot och påtryckningar från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har även polisanmälts av Sverigedemokraterna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019