Fram till att Emil Johansson var 16 år levde han ett ganska vanligt och bra liv. Han satsade på innebandy och fotboll och levde nyktert. När han precis börjat gymnasiet skakades hans tillvaro – pappa dog i lungcancer.

– Det var en jobbig period, berättar Emil.

Han kan se tillbaka på hur han under gymnasiet valde fel vägar och intressen. Alkohol kom in i bilden och även marijuana. Han sökte kickar för att fly depressionen.

– Under sex år handlade livet om fest, droger och tjejer.

Fick nya upplevelser

Efter gymnasiet fick Emil arbete på ett lager. Han såg fram emot helgerna då han kunde festa.

Emil var ateist och hade aldrig tänkt någonting på frågor om Gud och andlighet. Men när han började med psykedeliska droger förändrades hans syn på verkligheten. Emil beskriver att drogernas rus var som att drömma fast man var vaken. Han utökade sina sinnen och förnam nya färger och dofter. Han kunde slungas mellan olika scenarier och han fick nya insikter om sig själv och världen när han var hög. Han började läsa buddhistiskt inspirerade böcker om att ”låsa upp sitt tredje öga”, att bli andligt medveten och få ny vishet.

– Jag förstod att den andliga världen var på riktigt och jag fick nya perspektiv om hur världen styrs.

Emil började meditera. Han kunde få andliga upplevelser även när han var nykter.

Började som säljare

Men som 23-åring upplevde Emil att han levde ett misslyckat liv. Han kände sig som en förlorare.

– Jag hatade mitt liv. Jag var ingenting utan alkoholen. Jag ville ha förändring och en nystart.

Han kämpade och försökte utveckla sin personlighet genom att läsa och meditera. ”Tänk rätt och bli framgångsrik” var en av böckerna han läste och han fick nytt hopp om en ljusare framtid.

Han började ett nytt jobb i säljbranschen och kände att ett nytt kapitel i livet kunde starta. Efter ungefär ett halvår blev han teamledare och efter ett år blev han chef. Han tillämpade flera principer från böckerna han läst. Alkohol- och drogkonsumtionen minskade.

– Jag sa upp min lägenhet i Haninge och började en resande tjänst som säljare i Norden. Det var väldigt kul.

Plötsligt möte på stan

En kväll i september 2016 var Emil i Göteborg på jobb. Han satt själv på en bänk i solen på Avenyn och åt en sallad då två kvinnor kom fram till honom. ”Kan vi prata med dig?” undrade de. ”Javisst, vad vill ni prata om?” svarade Emil. ”Jesus Kristus” blev svaret. Emil skrattade lite för sig själv och undrade vad de skulle säga. De pratade frimodigt och berättade att Jesus älskar honom. Emil ställde frågor om djävulen.

– Det som verkligen gjorde mig nyfiken var att de lovade mig att om jag ropade på Jesus av hela mitt hjärta så kommer han att visa mig att det de sa var sant, att bibeln är sann och att Jesus är Gud. Det fick mig att vilja pröva det.

Emil sa till kvinnorna att han skulle gå hem och ropa. Han gick till hotellet och gjorde direkt ett halvdant försök. Men han kände sig töntig. Jesus var för honom ungefär som jultomten. Emil hade tidigare hånskrattat och drivit med den kristna tron. Det hände inget, men han visste att han inte hade ropat till 100 procent.

Andens vind blåste

Två kvällar senare stod Emil i hotellrummet med en knuten näve och bad: ”Jesus Kristus, om du är på riktigt kom till mig nu! Det är sista gången jag ropar”.

– Sedan föll jag på knä, blundade och skrek: ”Jesus Kristus, kom till mig nu!” Då förändrades hela atmosfären.

Emil kände en vind blåsa i rummet. Han öppnade ögonen och kunde konstatera att varken dörr eller fönster var öppna.

– Då kände jag en fruktan och respekt. ”Jesus Kristus, är det du?” frågade jag.

Vinden sköljde över honom och han grät glädjetårar en bra stund. Han skakade med knutna nävar.

– När jag blundade såg jag mitt hjärta och att det rann något från det, som mörk klibbig olja. Sedan började hjärtat skina. Jag hade aldrig känt mig så glad.

Detta var i ett helt nyktert tillstånd.

Emil hade varit nykter i flera veckor innan denna kväll.

Nytt liv inuti

– Efter en kvart ställde jag mig upp. Jag hade aldrig mått så bra. Sinnet var kristallklart och jag var fridfull.

Emil tog en dusch och började sjunga ”halleluja”. Han hade varit med om en livsförvandlade händelse. Han kände sig så ren och lycklig men han hade ännu inte någon kunskap om Gud.

Emil fortsatte leva sitt liv. Han hade fått en ny moralisk inriktning men det blev inte så att han började läsa bibeln och sökte sig till kristen gemenskap. Han föll tillbaka i gamla mönster, men han kände en förändring inuti.

– Ungefär åtta månader efter gudsmötet fick jag ett infall att gå in i en bokhandel och köpa en bibel. Men det var lättare att titta på videor på nätet än att läsa. Jag började lära känna Jesus genom Youtube.

Men alkoholen och drogerna höll ett fortsatt grepp om Emil. Han ville sluta men lyckades inte.

Reste till Peru

En söndag var Emil bakfull och blev sugen på att resa till Peru. Han hade hört talas om Ayahuasca i Amazonasdjungeln. Det är en hallucinogen dryck och en ritual som påstås kunna hjälpa mot alla sorters problem.

– Jag tänkte att jag kunde bli fri från mitt missbruk.

Emil satte sig på flyget till Peru och tog sig till djungeln. En mörk natt drack han drycken och fick en hallucination av helvetiska proportioner.

– Jag såg ett enormt stort, vidrigt ansikte som pratade med en fruktansvärd röst.

“Du är den vidrigaste människan på jorden. Du är varken med mig eller med honom (Gud)” sa varelsen. ”Du är i mitten, och det är det värsta man kan vara”, fortsatte han och skrattade. Emil kände som att han var i helvetet och att han inte kunde komma därifrån. Det var en fruktansvärd hopplöshet.

Döptes i Norge

När Emil kom hem tog bibelläsningen fart. Emil förstod att helvetet var en verklighet som behövde undvikas. Tron växte och han hade med sig bibeln till jobbet. Han besökte Svenska kyrkan några gånger men han kände inte att det var rätt för honom.

I Norge träffade Emil en äldre kvinna som var ute och evangeliserade dagligen. Hon frågade om han var döpt. Det var han inte. ”Då döper vi dig imorgon”, sa kvinnan.

– Två år efter att jag hade ropat på Jesus döpte jag mig i Norge.

Dopet var en fantastisk upplevelse och Emil började längta efter en församling att vara med i. Han fick under förbön se hur hans eget ben växte ut. Han blev helt överväldigad. Det gjorde att han själv började lägga händerna på andra och be för helande.

Tältmöte med Stakset

Emil fick höra att det skulle vara ett stort kristet tältmöte utanför Göteborg med Sebastian Stakset. Han åkte dit med en nyfrälst arbetskamrat och två andra icke-troende. På vägen dit sa den nyfrälsta kollegan att han hade ”sjukt ont i ryggen”. Emil placerade honom på en bänk och befallde ena benet att växa. Benet växte inför alla och det blev stor uppståndelse.

– Det blev en försmak på kvällen.

Det var första gången Emil var på en stor kristen konferens. Det var mäktigt och de två kompisarna tog emot Jesus och döpte sig dagen därpå. Emil kom i kontakt med SOS Church på konferensen. Där är han nu medlem och går deras bibelskola.

– Det känns rätt att ta ett år med Gud på bibelskola efter alla år av hårt säljarbete. Jag tror att vi lever i den sista tiden och att Uppenbarelsebokens händelser kommer att utspela sig. Det känns som det är nära.

– Jesus har sagt att vi ska ut och predika evangeliet och bibelskolan rustar mig för det. Jag har fått en övernaturlig frid och glädje i mitt liv. Jesus har betalat allt. Det är 100 procent nåd.