Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Se till att träffas i verkliga livet"

Monika Ekström | 16 jan , 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
Se_till_att_traffas_i_verkliga_livet
I mitten av december föreläste psykiatriker Anders Hansen på Börshuset i Malmö om hur människor påverkas i en digital värld. Han har sett hur människor lägger mindre och mindre tid på sådant som de behöver för att må bra. 
– Vi människor är biologiska varelser med vissa grundläggande behov. Det kommer vi inte runt. Det är så även i ett modernt samhälle, berättade Anders Hansen för Inblick. 
Igenomsnitt lägger vuxna tre till fyra timmar om dagen på sina mobiler och för att hinna med det får sömn, fysiskt aktivitet och att träffas på riktigt stå åt sidan. 
– Vi sover mindre, rör på oss mindre och ses inte på samma sätt. Det är saker som genom historien hjälpt oss att överleva. 
Men Anders tror att det går att förändra när vi förstår sambandet mellan grundläggande behov och välmående. 
– Jag tror att ett första steg till förändring är att förstå hur viktiga de här sakerna är för oss och medvetenhet om hur mycket tid var och en lägger på digitala verktyg. 
– Då kommer viljan till förändring att komma som ett brev på posten. 

Konsekvenser för hälsan

Att inte träffas på riktigt ökar känslan av ensamhet, och att sova mindre och inte röra på sig kan leda till psykisk ohälsa. 
– Fysisk aktivitet har visat sig vara väldigt viktig för hjärnan. Dels stärker motion tankemässiga förmågor; du kan koncentrera dig, du minns bättre. Dels skyddar motion mot stress och gör oss mindre ångestfyllda och deprimerade. 
– Och mot den bakgrunden är det synd att vi rör på oss mindre nu. 
Tonåringar har minskat sin fysiska aktivitet mellan 24 och 30 procent sedan millenieskiftet, berättade Anders för Inblick. 
– Främsta anledningen till det är att vi sitter framför våra skärmar. 
– Jag tror att man med fördel kan säga att skärmarna berövar oss skyddsfaktorer för psykisk ohälsa och därför riskerar de att vi indirekt mår sämre. 
Att vi ändå sitter med våra mobiler beror enligt Anders på att tekniken är utformad för att vi ska ha svårt för att lägga dem ifrån oss. 
– Våra digitala verktyg är utvecklade för att vara så beroendeframkallande som möjligt. Utvecklingen är väldigt sofistikerad och tekniken hackar in på otroligt djupliggande drifter i oss. 

Vill tjäna pengar

Anledningen är att teknikföretagen vill tjäna så mycket pengar som möjligt. De tar inte hänsyn till våra behov. 
– Skulle Facebook se till att konsumenterna använder tjänsten bara hälften så mycket skulle de spola ut 1700 miljarder kronor i slasken i börsvärde. Det kommer inte att hända.
– Det är därför den här diskussionen måste komma igång så att vi efterfrågar produkter som ligger mer i linje med hur vi funkar. 
Samtidigt berättade Anders Hansen att teknikutvecklarna är restriktiva med hur deras barn får använda digitala verktyg och att de förstår att det finns baksidor. 
– Jag tycker ibland att det är hyckleri att Silicon Valley-eliten lägger 
20 000 till 30 000 dollar per termin för att barnen ska gå i skolor som är försiktig med digital media. De har inte mobilen inne i klassrummet för då lär man sig ingenting.
– Bill Gates, som måste vara en av de mest begåvade människorna på planeten, gav inte sina barn en smartphone förrän de var tonåringar. Han vet att det finns en baksida. 
Anders hoppas att vi i framtiden kommer att efterfråga produkter som är mer anpassade till människans behov. 
– Teknik är inte som regnet som vi måste förhålla oss till och ta upp ett paraply. Vi ska inte förhålla oss till teknik, den ska förhålla sig till oss. 
– Om vi begär produkter som mer ligger i linje med hur vi funkar så får vi det. Det är därför det är så viktigt att den här diskussionen kommer igång, att det finns ganska många baksidor med teknik som vi använder oss av. 
– Låt oss diskutera det, låt oss plocka bort de baksidorna för att använda de sidor som är så bra som möjligt. 

Tror du att vi kan lyckas med det?
– Jag tror att det kommer att bli så i slutändan. Det kommer att ta tid och det kommer inte att ske av sig själv för det finns för stora kommersiella intressen i det här. 
– Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte, men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med det.  
Anders Hansen blev intresserad av hur den digitala världen påverkar oss människor när han såg hur den psykiska ohälsan ökat. 
– Jag blev intresserad av det ur ett psykiatriskt perspektiv, utifrån vårt känsloliv när jag såg att över en miljon svenskar äter antidepressiva läkemedel. 
Trots att Sveriges BNP har ökat med 100 procent sedan 90-talet mår vi inte bättre. 
– Vi har fått det dubbelt så bra. Ändå mår vi inte bättre, då gör vi något fel, avslutade Anders Hansen intervjun. 
​MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
Under_cover-polis_farharde_Skandiamannen
mar 19, 2020
Efter att chefsåklagaren Krister Peterssons nyligen lovade att Palmemordet ska vara löst före halvårsskiftet, har blickarna riktats mot Stig Engström, känd som Skandiamannen. Ali Lindholm, senare kontroversiell chef för länskriminalens hårt kritiserade informatörsverksamhet, förhörde Stig Engström redan dagen efter mordet.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.
eBlick
mar 05, 2020
Maj-Gull Lidén bor tillsammans med sin make Kenneth i centralorten Vilhelmina. Hon reagerar mycket starkt på de nedskärningar i den kommunala välfärden som kommunledningen planerar att genomföra. – De har misskött ekonomin, säger hon till Inblick.
eBlick
feb 27, 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
eBlick
feb 27, 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
eBlick
feb 27, 2020
Den omdebatterade utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”, på Norrköpings stadsmuseum, har lockat stora skaror besökare. Förra lördagen slogs nytt besöksrekord. Utställningen, som belyser nazismens historia i Norrköping från 1930-talet och framåt, har utsatts för hot och påtryckningar från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har även polisanmälts av Sverigedemokraterna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019