Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Nedlagd förundersökning – ”Karin” rättslös och arvslös

Ruben Agnarsson | 06 jul , 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
Karin_webb

Inblick kan i detta nummer visa att det nätverk som ligger bakom de sms-hot och förtalsbloggar som ”Karin” under många år blivit trakasserad av, har haft insyn i ”Karins” familjeförhållanden och har haft kontakt med ”Karins” familj.
Förtalsbloggarna startades i samråd med den polis som anmäldes för våldtäkt mot ”Karin”. Bakom bloggarna finns en före detta kvinnlig nämndeman som legat bakom en rad andra förtalsbloggar.
Bloggen skrev den 5 oktober 2011:
”Familjen har tagit avstånd från Karin. Hon blev inte ens bjuden på sin systers bröllop, vilket gjorde henne urförbannad på familjen. Hennes föräldrar har det rätt bra ställt och ger hennes syskon en hel del pengar. Själv får Karin leva i misär. Trasiga kläder och dåliga med mat och behöva svartjobba”.
Och ett sms från den 13 december 2013 löd: ”Du är och förblir en ensam barnlös träskpadda... Dina syskon får alla pengar och presenter. Du får skit. Sitter ensam köket...”.

Hot från ”Karins” bror

I augusti förra året kontaktade pastor Owe Carlsson, Älmhult, ”Karins” anhöriga för att ifrågasätta deras försök att göra ”Karin” arvlös.
Owe Carlsson fick ta emot hotfulla telefonsamtal från ”Karins” bror efter att han skrivit brevet.
Strax före jul fick även ”Karin” hotfulla sms från sin bror. ”Karin” förhördes inledningsvis av Norrmalmspolisen, men när ytterligare sms-hot kom i mitten av januari, besökte polis ”Karins” bostad för att ta del av sms-hoten, samt titta på bilder på lyxbilar och lyxsemestrar som brodern skrutit med på sociala medier.
De fick även förteckningar över värdefulla tavlor, klockor och andra värdesaker som hennes syskon – enligt ”Karin” och enligt bandade samtal med två av ”Karins” mostrar – hade tömt föräldrarnas lägenhet på.Den 28 januari kontaktades ”Karin” av NOA:s bedrägerisektion, som ville ha mer information.Den nya hotbilden kan förklara de många personliga detaljer från ”Karins” liv och uppväxt som sedan flera år ligger ute på de förtalsbloggar som startades efter en våldtäktsanmälan mot en polis i augusti 2008.

citat collage

Den 5 oktober 2011 röjs "Karins" identitet samtidigt som personliga familjeförhållanden beskrivs på en blogg. I december 2013 kommer ett av alla de hotfulla sms som hänvisar till ”Karins” familjeförhållanden. Enligt ett förhör av den polis som blev anmäld för våldtäkt mot ”Karin” skapades bloggen av en kvinna som drivit en rad förtalsbloggar mot kända journalister. Kvinnan sexmejlade senare med den polischef som systematiskt lade ned "Karins" anmälningar om hot.

Förtalsbloggar

”Karins” skyddade identitet röjdes och hennes skyddade boende avslöjades på dessa bloggar. Flera av ”Karins” polisanmälningar hamnade omedelbart på dessa bloggar och flera ligger fortfarande kvar.
Den 3 oktober 2011 hånade förtalsbloggen ”Karin” för att hennes polisanmälningar inte tas på allvar.
Den 30 juni 2013 får ”Karin” ett sms om att fler förtalsbloggar kommer att startas om hennes anmälningar gör att några försvinner.
Den kvinnliga nämndemannen bakom bloggarna sexmejlade dessutom med den chef på polisens internutredningar som regelmässigt lade ned "Karins” anmälningar. Hon har även haft hemlig kontakt med kammaråklagare Håkan Roswall, enligt interna mejl som Inblick tagit del av. I mejlen beskriver hon kontakten med Roswall så här: ”Det är bättre att ha mig dold utan att gå ut med att han har kontakt med mig. Nu kan jag ju walraffa lite... Jag kan vara hans lilla trojanska häst.”
Den begäran om överprövning som advokat Björn Hurtig lämnade in i februari 2013 med anledning av de nedläggningsbeslut som ”Karins” polisanmälningar resulterat i, lades följaktligen omgående ut på dessa förtalsbloggar, med bild på och hänvisning till Roswalls notering på överprövningen.
Överprövningen lämnades för övrigt in samma dag som den chefsåklagare som själv utredde poliser, åkte fast för sexköp. Samme chefsåklagare hade lagt ned flera av ”Karins” anmälningar innan han helt plötsligt anmälde jäv och lämnade över ärendena till sina kollegor.

Plötsligt dödsfall

Den 13 februari i år dog Karins pappa. Karin upptäckte faderns dödsfall på nätet eftersom varken syskon, sjukvården, polisen eller Fonus lokalkontor – där ”Karins” bror är anställd – informerade henne om pappans död.
Den 19 februari – endast fyra dagar efter pappans död – kom det senaste aggressiva sms-hotet från ”Karins” bror (hoten finns på bild i denna artikel).
Efter att ha sett sms-hoten bedömde de att ”Karin” behövde skyddsplaceras på ett högriskboende.
Polisen har sedan dess hållit flera ingående förhör, både om hoten och om misstänkt ekonomisk brottslighet. Även en obduktion genomfördes för att undanröja misstanken om att brott begåtts i samband med pappans dödsfall.
En begravningsannons för fadern publicerades av syskonen, utan ”Karins” namn.
Den 7 mars begravdes Karins pappa. Inför begravningen hade Karin hjälp av såväl polisens personskydd som av metoo-rörelsen.
I samband med begravningen träffade hon även sin mamma på det äldreboende där mamman bor.
Under besöket var Karin hela tiden övervakad av sin syster, som är kristdemokratisk lokalpolitiker i Mellansverige. Systern instruerade Karin att inte prata om deras pappa och heller inte nämna något om deras mammas systrar – det vill säga ”Karins” mostrar.
Två av mostrarna har muntligen bekräftat att ”Karins” syskon i omgångar har tömt föräldrarnas lägenhet på värdeföremål, vittnesmål som såväl polis och Inblick tagit del av.
De har även blivit förbjudna att umgås med sin syster, ”Karins” mamma.
Den 14 mars begärde ”Karin” att Fonus – där brodern jobbar – skulle interngranska hanteringen av pappans död. Det senaste polisförhöret med ”Karin” skedde den 9 april. Sedan dess har hon inte hört någonting.

Ärendet nedlagt

Polisinspektör Linda Christensson i Stockholm meddelar att ärendet är stängt. Hon hänvisar till att beslutet har tagits av Carina Berg, på bedrägerisektionen i Stockholm. Det visar sig att Carina Berg redan i juli 2009 hanterade Karins polisanmälan om hot, vilket fick TV4 att filma henne när hon var på Täby polisstation.
– Hon intervjuades utanför polisstationen, minns Karin och tar fram polisanmälan som signerats av Carina Berg och som bekräftar hennes berättelse.
Carina Berg är förtegen och ber att få återkomma inom en kvart, när Inblick får tag på henne.
Hon säger att hon inte har något minne av att TV4 har varit på Täby polisstation år 2009 och ställt frågor angående hoten mot Karin.
I det skriftliga svaret som kommer två veckor senare hänvisar Carina Berg till förundersökningssekretess.
Polisens passivitet har redan gjort ”Karin” rättslös. Den här gången kan passiviteten bidra till att Karin blir arvlös.
Inblick har begärt ut förundersökningen och även frågat polisens rättsavdelning och medieavdelning varför ”Karin” inte har kontaktats med anledning av nedläggningsbeslutet.
Inblick väntar fortfarande på utlovat svar.


nya smsStrax före jul förhördes Karin av Norrmalmspolisen, efter ovanstående hotfulla sms från sin bror. Ytterligare ett sms-hot kom i mitten av januari och därefter den 19 februari - endast fyra dagar efter pappans död.

RUBEN AGNARSSON

 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.